joi, 24 decembrie 2009

Superstitii de Craciun si de Anul Nou...

... care se contrazic. Da! Cu prilejul Craciunului (dar si al Anului Nou) mi-a fost dat sa aud o multime de superstitii. Am ramas putin intrigata de faptul ca unele se contrazic. Ori nu-stiu-cine nu crede intr-o anumita superstitie pentru ca a auzit altceva de la parinti, bunici, ori ca o altei persoane ii spune bunica ca este asa, iar bunicul ca este invers s.a.m.d.
Astfel:

Am citit pe net ca "daca faci baie in ziua de Craciun, vei ramane curat tot anul", dar am auzit persoane care spun ca "sub nicio forma sa nu faci baie in ziua de Craciun. Fecioara Maria naste pe Iisus si tu ii arunci << laturi >> in fata?". Parerea mea? Ambele sunt o aberatie! Insa... nu as avea de ce sa ma apuc sa fac baie chiar de Craciun si nu inteleg sintagma "vei ramane curat tot anul". Adica? Daca fac baie in ziua de Craciun nu va mai fi nevoie sa fac pana la celalalt Craciun pentru ca voi ramane curata? Facem pariu? :))
Sau este la modul figurat? Ma rog, ideea este ca daca ar fi sa o aleg pe cea in care cred aceea ar fi a doua.

Pe net: "E semn rau sa spargi ceva in noaptea de Anul Nou". Pareri: "stiu de la parinti, de la bunici si de la mai multe persoane ca daca spargi ceva in noaptea de Anul Nou, spargi ghinionul. Eu mereu de Revelion sparg sticla de sampanie..." (de pe un forum). Sincera sa fiu si eu stiam la fel... Daca spargi ceva in noaptea de Anul Nou, spargi ghinionul. Nu, nu m-am apucat niciodata sa sparg sticlele de sampanie!

"Aduce ghinion sa porti pantofi noi de Craciun." Oare? Si atunci de ce "in Grecia oamenii dau foc in ziua de Craciun pantofilor vechii pentru a izgoni raul din anul ce urmeaza" ? Poate pentru ca se intampla in Grecia...

Altele pe care, sincer, nu le inteleg:
...ceea ce faci in ajun de An Nou vei face tot anul urmator. Adica daca, dorm... de exemplu, o sa dorm tot anul? Nu prea cred!
...nu plangeti in prima zi a noului an. Ca ce?
...lasati usa, geamul, dulapurile deschise in noaptea de Anul Nou. De ce? Oricum nu pot dormi cu usa/geamul/dulapurile deschise.

etc...

Si:
...daca mananci mere in ajun de Craciun, vei fi sanatos tot anul.
...copiii nascuti de Craciun sau de Anul Nou sunt norocosi.
...e semn rau daca stranuti in noaptea de Anul Nou.
...aduce noroc sa mananci carne de porc sau linte de Anul Nou.
...Anul Nou va fi luminos si bun daca se lasa o lampa sau o lumanare aprinsa pana la ziua.
...in dimineata de 1 ianuarie se pun bani de argint in apa cu care se spala membrii familiei.
...e bine sa va imbracati in rosu in noaptea de Revelion.
...nu injurati si nu folositi cuvinte urate in ajun de An Nou.
...faceti mult zgomot la miezul noptii pentru a alunga spiritele rele (clopotei, petarde etc)
...nu imprumutati bani si nu faceti datorii pe 1 ianuarie.
...prima persoana care va suna sau va bate la usa in prima zi din noul an trebuie primita. Daca prima persoana care va intra in casa e femeie - va fi un an prost, daca e barbat - va fi un an norocos.
...nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou, nici macar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva sa va intre in casa in prima zi din anul nou, nu sa iasa!
...faceti ceva - cat de mic - care are legatura directa cu munca dv. in prima zi a noului an pentru a va merge bine la serviciu tot anul.
...nu spalati nimic in prima zi a noului an.
...prima zi din noul an trebuie sa va gaseasca in curatenie deplina, deci e bine ca inaintea anului nou sa faceti curatenie si in cele mai ascunse unghere.
...imbracati ceva nou pe 1 Ianuarie.
...aduce ghinion sa intri in noul an fara nici un ban in buzunar, e bine sa aveti bani (mai ales noi) in fiecare portofel.
...e bine sa nu va gaseasca anul nou cu datorii, altfel veti avea datorii tot anul.
...primul om care va trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul. Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
...aduce ghinion sa porti pantofi noi de Craciun.
...un cer senin de Craciun anunta un an roditor.
...daca bate vantul de Craciun, anunta ghinion.
...nu e bine ca intre Craciun si Anul Nou sa se tricoteze, sa se coase, sa se spele rufele.
...acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana, vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana, va fi un an vesel.
...dorinta pusa la miezul noptii de Revelion are toate sansele sa se implineasca.
...e bine sa ai pe masa de Craciun si de Anul Nou crengute de vasc. Aduce noroc.
...aduce ghinion daca agati calendarul inainte ca noul an sa inceapa.

Sa fie asa? Sa nu fie asa? Unii spun ca da, altii ca nu! Eu spun ca de unele dintre aceste superstitii am auzit si eu si chiar cred ca este asa, iar unele mi se par o aberatie totala!

Ori ca purtati pantofi noi sau nu, ori ca mancati mere sau nu, eu va doresc... Un Craciun fericit! :)

2 comentarii:

Ai o parere? Pozitiva,negativa? Nu conteaza! Spune-o!